Oldal kiválasztása

A beltéri helymeghatározást hasznosító rendszerek, így a SensoDoc működése is egy létesítményben a beltéri helymeghatározást támogató érzékelő hálózatra szorul. Ez azt jelenti, hogy az adott létesítmény területén telepíteni kell az intézmény belterét jól megtervezett struktúrában lefedő érzékelő hálózatot: sok „kütyüt”, amelyek egymással és a szerverrel kommunikálva lehetővé teszik annak kiszámítását, hogy egy szereplő (eszköz vagy személy, attól függ, milyen szolgáltatásról van szó) éppen hol helyezkedik el az intézmény területén.

A kültéri pozícionálás, ami a már megszokott, elterjedt navigáció alapja, műholdakról érkező GPS-jelek segítségével működik. A navigációs szolgáltatást használó eszköz (pl. mobiltelefon) vevőként vesz részt a folyamatban, veszi a GPS-jeleket és ezekből kiszámítja a saját pozícióját.

Hasonló elven működik a beltéri pozícionálás is, szüksége van egy támogató, a pozíció kiszámításához elegendő információt szolgáltató hálózatra, amiből számolni lehet a beltéri pozíciót. A műholdas GPS-jel az épületek belterében annyira pontatlan, hogy használhatatlan erre a célra.

A SensoDoc rendszer BLE beacon-technológiát alkalmaz erre a célra. Ez egy Bluetooth-alapú kommunikációval működő, rövid hatósugarú vezetéknélküli adattovábbításra képes, alacsony energiafogyasztású eszközökből álló érzékelő-hálózat. Kialakításához jeladó eszközöket (beacon-öket) és vevő eszközöket (gateway-eket) kell telepíteni az épületben, olyan elrendezésben, hogy azok jeleikkel a terület minden hasznos részét „lefedjék” (azokat a területeket, ahol a rendszer szolgáltatásainak működnie kell). Ez a folyamatban résztvevő eszközök fixen telepített csoportja.

A helymeghatározásban részt vesznek mozgó eszközök is. Ezek egy csoportja vevő szerepet tölt be – mobiltelefonok, tabletek. Ezek a mozgó vevők a fixen telepített jeladó beacon-ökkel működnek együtt, jellemzően navigációs szolgáltatás biztosítására. Ilyenkor a felhasználó a mobil eszközével úgy tud bekapcsolódni a szolgáltatásba, hogy elindítja a SensoDoc rendszer mobil app komponensét és engedélyezi a Bluetooth kommunikációt.

A mozgó eszközök egy másik csoportja jeladóként működik, ezeknek a jeleit a fixen telepített gateway (vevő) eszközök fogadják, a szerverre továbbítják és a rendszer meghatározza ily módon a mozgó jeladó eszköz pozícióját (a gateway-ekhez viszonyítva). Ez a módszer a kórházi eszközök helyének meghatározására, követésére alkalmazott – minden követett eszközre rákerül egy kis jeladó beacon.

A SensoDoc telepítése a tesztintézményben az érzékelő hálózat telepítésének fázisában van, felszerelésre kerültek a fixen telepített eszközök és folyamatosan halad az intézmény által követésre kijelölt kórházi eszközök beacon-ökkel felszerelése.