Oldal kiválasztása

A SensoDoc rendszerben a beltéri helymeghatározás alapú szolgáltatások nyilvánosság számára is elérhető szolgáltatása a beltéri navigáció. A rendszer biztosítja azt úgy a kórházi dolgozók, mint a páciensek, látogatók számára. A szolgáltatás mobil appon keresztül válik hozzáférhetővé: a felhasználók saját eszközeikre tölthetik le az intézményi alkalmazást és használhatják annak funkcióit.

 

A kültéri navigáció általánosan elterjedt szolgáltatás, a legtöbben már használtunk ilyen szolgáltatást, amely GPS pozíció alapján, valamilyen navigációs térképen útvonalat tervez a felhasználó által megadott célponthoz és azon végignavigálja a felhasználót.

Ugyanennek a beltéri változata már kevésbé elterjedt. Ennek oka, hogy a beltéri helymeghatározás támogatásához egész más technológia szükséges. A kültéren alkalmazott GPS-alapú helymeghatározás nem alkalmazható arra, hogy egy épületen, létesítményen belül követni, navigálni lehessen a felhasználót – egyrészt nem elég pontos, zavarják a jelet különböző épületen belüli akadályok, másrészt az épületen belül speciális navigációs kihívások vannak, mint például a szintek kezelése.

Ahhoz, hogy az épületen belül pontosan követhető legyen a felhasználó aktuális helye (enélkül nincs navigáció), speciális szenzorinfrastruktúrát kell kialakítani és az ezen gyűjtött adatokat felhasználva állapítani meg, hogy éppen hol van, merre halad a illető személy.

Hogyan követi a pozíciót a SensoDoc rendszer?

A SensoDoc rendszer BLE beacon-technológia alkalmazásával valósítja meg a beltéri pozícionálást. A BLE rövid hatósugarú vezetéknélküli adattovábbításra képes, alacsony energiafogyasztású, Bluetooth-alapú kommunikációs szabvány. A pozícionálás támogatásához szükséges hardverinfrastruktúra részben az intézmény területén fixen telepített jeladó és vevő készülékek, részben pedig mozgó jeladók (például eszközökre felszerelt beacon-ök) és mozgó vevők, azaz a felhasználók mobil eszközei hálózatából áll össze. A különböző szolgáltatások ennek a szenzorinfrastruktúrának a képességeit használják fel, jellemzően mozgó jeladó-fixen telepített vevő, illetve fixen telepített jeladó-mozgó vevő kombinációban.

Ez utóbbi párosítás az alapja a beltéri navigációnak. A felhasználó okostelefonja / tablet eszköze vevő eszköz szerepét tölti be. A létesítmény területén fixen telepített beacon-ök (jeladók) jeleit veszi és a mobileszközön telepített SensoDoc komponens (mobil app) ezeket feldolgozza – azonosítja, hogy a mobileszköz mely beacon-k jeleit veszi és azoknak mi a fix pozíciója), valamint a mobileszköz többi szenzorának adatait is felhasználja, így határozza meg a mobileszköz pontos helyét az intézmény beltéri térképén.

Mire jó a beltéri navigáció a kórházban?

A funkciója természetesen az, mint általában a navigációnak: segíteni a területen belüli eligazodást, odavezetni a felhasználót a keresett helyhez. Ami a SensoDoc rendszerben fontos többlet, hogy alkalmas a bejárási útvonalak differenciált kezelésére, azaz, figyelembe veszi a tervezésnél a felhasználó jogosultságait is. A navigáció használható regisztráció / bejelentkezés nélkül is, ilyenkor a nyilvánosság számára megengedett útvonalakon tervez a funkció, de ha a rendszerben nyilvántartott felhasználó veszi igénybe a szolgáltatást (pl. a kórházi dolgozók), akkor a létesítményen belüli további útvonalak is elérhetők számára, annak függvényében, hogy jogosultsági szintje szerint hova bejáratos az épületen belül.

A beltéri navigációt támogató komponensek fejlesztése és tesztelése folyamatban van, év végére a tesztintézmény specifikus igényei szerinti kialakítás is megtörténik.