Oldal kiválasztása

A projektben tervezett kísérleti fejlesztést a fejlesztendő megoldás műszaki specifikációjának, rendszertervének kidolgozása alapozta meg. A SensoDoc projekt első évének második felében elkezdődött és az ipari kutatási szakasz végére lezárult a tervezés, melynek eredményeképpen elkészült a részletes műszaki terv a rendszer és egy tesztkörnyezetben implementált prototípusának kifejlesztésére.

A SensoDoc rendszert moduláris felépítésű, több komponensből álló rendszerként terveztük meg, a tervezésénél fontos követelményként fogalmaztuk meg a rugalmas, specifikus igényekhez jól illeszthető, konfigurálható struktúrát. Az alaprendszer tervezésében fő elvként tartottuk szem előtt, hogy komplex, minden fontos területet lefedő szolgáltatáscsoportokat, a lehető legszélesebb igényeket támogató alapkészletet alakítsunk ki, hogy ezekből válogatva ki lehessen szolgálni a legkülönbözőbb igőnyű ügyfeleket. Fontosnak tartottuk, hogy a későbbiekben a specifikus helyszíneken, a konkrét intézmények igényeihez igazított implementációk minél kevesebb fejlesztést igényeljenek. Ennek megfelelően olyan komponensek együtteseként terveztük meg a megoldást, amelyek számos konfigurációban, szűkebb vagy teljes komplexitású változatban szabhatók az ügyfél igényeihez.

A rendszer fő szolgáltatáscsoportjai az eszközkövetés, személykövetés, beltéri navigáció, információszolgáltatás, biztonságtámogatás és döntéstámogatás területeket szolgálják ki. Az intézmény eldöntheti, hogy ezekből az alkalmazási területekből melyeket kívánja bevezetni, illetve az egyes szolgáltatáscsoportokból mely szolgáltatásokat kívénja használatba venni. Ezen igényeknek megfelelően konfigurálható a rendszer.

A rendszer későbbi alkalmazása, implementációi tekintetében egyik fő erőssége a megoldásnak pontosan ez a rugalmasság, ami által a lehető legszélesebb felhasználói kört tudja kiszolgálni, úgy funkcionalitásban, mint költségigényben képes alkalmazkodni az ügyfél igényeihez, erőforrásaihoz.